Premijer Hodžić sastao se s menadžemntom Zaharexa povodom odobrene finansijske pomoći toj firmi

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upriličio je danas prijem za direktora kompanije Zaharex d.o.o Srebrenik, koja je nedavno pretrpjela velike štete zbog požara.

sastanak zaharexImajući razumijevanje za poslovanje firmi u poteškoćama na posljednjoj sjednici Vlada TK odobrila je 93.000 KM kompaniji Zaharex d.o.o. Srebrenik u svrhu refundacije minimalne bruto plaće za oktobar, novembar i decembar 2021.godine, za 52 radnika zaposlena u proizvodnom pogonu koji je uništen u požaru 13. oktobra 2021.godine.

„Refundirali smo minimalne bruto plaće za 52 radnika, koja su bila zaposlena u pogonu, koji je stradao u požaru. Time smo ispunili obećanje koje smo dali neposredno nakon požara, budući da smo nakon te nesretne situacije odmah posjetili Zaharex, te izrazili spremnost za razumijevanje situacije u kojoj se ova firma nalazi," kazao je premijer TK, Kadrija Hodžić. Poručio je da na ovaj način Vlada TK pokazuje da ima razumijevanja za poteškoće privrede, koja će i u narednom periodu biti u fokusu djelovanja Kantonalne vlade.

Direktor kompanije Zaharex, Mirnes Mehmedović, zahvalio se Vladi TK i premijeru Hodžiću na nesebičnoj pomoći, podsjetivši da su članovi Vlade TK dan nakon požara posjetili tu kompaniju i iskazali raumijevanje.

„Vrlo brzo nakon toga Vlada TK je reagovala i uplaćena su nam sredstva u vidu sufinansiranja minimalnih plata i doprinosa, to su za nas veoma značajna sredstva u ovom momentu", dodao je Mehmedović.

Zbog uništenih proizvodnih pogona i prestanka rada proizvodnje u kompaniji Zaharex koja upošljava 151 radnika, bio je evidentan problem zadržavanja 52 radnika koji su radili u tim pogonima. S ciljem podrške očuvanju radnih mjesta Vlada TK je odlučila podržati kompaniju Zaharex, te im dati podstrek za što bržu ponovnu uspostavu proizvodnje u pogonima.

Sastanku su također prisustvovali i ministar finansija TK, Vedran Lakić, ministar privrede TK, Mevludin Hodžić, savjetnica premijera TK, Fatima Mehmedović i šef proizvodnog pogona kompanije Zaharex, Azur Ibrić.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15