Da li i kome se mogu obratiti za informaciju o dobijanju posticaja za pokretanje vlastitog biznisa u području drvne industrije?

Vaše ime: Sead
Vaše pitanje: Da li i kome se mogu obratiti za informaciju o dobijanju posticaja za pokretanje vlastitog biznisa u području drvne industrije? Diplomirani sam inžinjer mašinstva na odsjeku mehanička tehnologija drveta i nezaposlen sam od 2007.godine?

 

Odgovor:  Poštovani,
Vlada TK je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kojom su utvrđeni kriteriji za korištenje sredstava namijenjenih za subvencioniranje kamata privrednim društvima iz drvoprerađivačke industrije.
Ova sredstva su namijenjena za pomoć u postizanju ekonomske samoodrživosti, podsticaj investicija i razvoja, podsticaj izvoza finalnih proizvoda od drveta i povećanje ukupnog prihoda. Pravo na subvenciju kamata imat će privredna društva sa sjedištem u Tuzlanskom kantonu koja u finalnoj preradi drveta proizvode i na tržište plasiraju gotove proizvode od drveta, da imaju Plan poslovanja za 2010. godinu, zaključen ugovor o kreditu sa komercijalnom bankom te da je društvo izmirilo ili reprogramiralo obaveze po osnovu poreza i doprinosa. Privredna društva mogu maksimalno dobiti 100.000 KM za subvencije kamata. Sredstva će biti dodjeljivana po javnom pozivu.
Trenutno nemamo informaciju da će Vlada TK dodjeljivati sredstava za pokretanje biznisa, ali interesantan projekat ima Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta (http://www.fmrpo.gov.ba/). Naime, radi se o Javnim natječajima za odabir korisnika grant sredstava „transfer za poticaj razvoja poduzetništva i obrta" i za odabir korisnika kreditnih sredstava po Projektu „ Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta". Više informacija mozete naci na web stranici Federalnog ministarstva.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic za investitore.jpg-15