Vijesti iz Vlade

Milion KM za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH: Novac i za Gradačac i Kalesiju

Pet općina i dva grada iz Federacije Bosne i Hercegovine dobili su milion KM za razvoj poduzetničke infrastrukture, a najavili su da će sredstva biti utrošena za otvaranje 17 novih preduzeća i zapošljavanje 202 osobe.

FMRPO2017

Kao i ranijih godina, novac su izdvojili Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u okviru Projekta „Grant shema – Unapređenje poduzetničkih zona".
Ugovore za realizaciju ovog projekta potpisao je Sarajevu federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić s načelnicima i gradonačelnicima Livna, Ilijaša, Gruda, Maglaja, Mostara, te Gradačca i Kalesije.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni premijer Fadil Novalić koji je kazao da Vlada nastoji da olakša poslovanje privrednicima koji otvaraju nova radna mjesta.
– U tome imamo i veliku pomoć lokalnih zajednica, gradova i općina, gdje povećanje broja zaposlenih znači da ljudi žive dostojanstveno od svog rada – istakao je Novalić.
Naglasio je da je i ovaj projekt pokazatelj da je zapošljavanje glavni cilj Vlade FBiH.
Podsjetio je da je prema posljednjim podacima, od 29. juna, u FBiH 31.650 novozaposlenih.
– Ova vlada će nastaviti u tom pravcu – poručio je Novalić i istakao važnost malih i srednjih preduzeća.

Ministar Zukić je kazao da su sredstva iz grant sheme odobrena za izgradnju nove i unapređenje postojeće infrastrukture u okviru poduzetničkih zona u FBiH kao preduvjeta za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini u FBiH.
Osnovni ciljevi su izgradnja komunalne infrastrukture unutar poduzetničkih zona i unapređenje usluga za razvoj poduzetničkih zona.
– Na javni poziv je apliciralo 39 općina i gradova, a prvih sedam je, zbog najvišeg stepena organiziranosti, dobilo sredstva od 75.000 do 150.000 KM – rekao je Zukić.

Načelnici su zahvalili Vladi FBiH i nadležnom ministarstvu jer su prepoznali važnost unapređenja poduzetničkih zona za ravnomjeran ekonomski rast i zapošljavanje u lokalnim zajednicama. Općine i gradovi potpisnici ugovora učestvovat će s 25 posto od ukupne vrijednosti projekta.

Kontakt

Vlada Tuzlanskog kantona
Rudarska 65
75000 Tuzla

 

+387(0)35 280-711
  
 

Ostali kontakti

 

PITAJTE VLADU TK

 pitajte vladu tk
 

 CV obrazac 

rukovodećih državnih službenika u organima uprave i upravnim organizacijama Tuzlanskog kantona i predsjednika i članova nadzornih i upravnih odbora, uprava javnih preduzeća i javnih ustanova i drugih privrednih društava iz nadležnosti Kantona

PRISTUP INFORMACIJAMA

Vodič kroz postupak za ostvarivanje prava na pristup informacijama kojima raspolaže Vlada Tuzlanskog kantona


ABA/CEELI

Sarajevo
Centar za slobodan pristup informacijama
Pravna inicijativa za Centralnu i Istočnu Evropu

Adresa:Kundurdžluk 2/II
Sarajevo, BiH
Tel/fax:033 238-651/652
Kontakt osoba:
Amira Krehić

Vodic BH naslovna5

Vodic ENG naslovna

Vi ste ovdje: Početna Ministarstva Ministarstvo razvoja i poduzetništva OBAVJEŠTENJA 2017 Milion KM za razvoj poduzetničke infrastrukture u FBiH: Novac i za Gradačac i Kalesiju